01.
Hírekesemények

Tájékozódjon a design világ, a lakberendezés híreiről első kézből! Hazai és nemzetközi kiállítások, események.

A lakberendezés hírei
02.
Trendekstílusok

Ismerje meg a lakberendezési stílusokat! A történelmi alapstílusokat, a helyi mutációkat, a mai is velünk élő modern stílusokat.

A lakberendezés stílusai
03.
Újdonságokvilágából

Tudjon meg mindent a belsőépítészetben és a lakberendezésben használt legújabb technikai újdonságokról, anyagokról!

Újdonságok a lakberendezésben
04.
Legjobbcikkek

Hazai és határon túli magyar nyelvű lapokból válogatunk, a design és a lakberendezés témájával foglalkozó legjobb írásokból.

Lakberendezői lapszemle

Bauhaus a lakberendezésben


A Bauhaus a XIX. század stílusirányzataiban gyökerezeik, közvetlen hatást Ritveld avangard irányzata valamint Mondrián absztrakt festészete és Walter Gropiusz Bauhaus tervezőiskolája gyakorolta. A Bauhaus az I. világháború hatására létrejött gépipari gyártási technológiát használja ki. Ezzel a technológiával, illetve a tömeggyártásnak megfelelő kapacitással főleg Németország és az Oszrák-Magyar Monarchia rendelkezett, ezért ez az irányzat innen indult útjára. Jellemzője a precíz tervezői munka az esztétika hátrányára. Mindenekelőtt a forma, a funkció, a felhasznált anyagok és a szerkezetek kialakítása vált fontossá. Formavilágára jellemző az egyszerű geometriai síkok és a testek ábrázolása. Többnyire a gyáripar által előállított alapanyagokat használja fel, mert ezek nagy mennyiségben állnak rendelkezésre a szériagyártás törekvéseihez. Színvilága visszafogott, inkább szürke, mintsem kirívó. Sok fémet használ, főleg acélcsöveket, de ezek felületét gyakran csillogó krómozással vonják be. Amivel próbálja a néha már puritánnak mondható szögletes és sarkos megoldásait kirántani az egyhangúság csapdájából az helyenként a piros és a fekete szín súlyozott használata. Hazai neves képviselője Breuer Marcel is változtat forma nézetein, később az Amerikai Egyesült Államokba emigrált. Azonban a Bauhaus tömegtermeléséből adódó formai adottság és tipizálás elkerülhetetlenül hordozza az unalmas egyhangúságot, az elszürkülés lehetőségét. És ennek megnyilvánulása szociál realizmus néven vonult be és nyomta rá bélyegét a II. világháború utáni építészetre és lakberendezésre, amely egyben a Bauhaus végét is jelentette. A Bauhaus egyes alkotásai azonban még ma is modernek és újszerűnek mondhatóak. A jelen kor iparművészei és tervezői is szívesen alkalmazzák stílusjegyeit és formavilágát.

Forrás:hasznaltlakas.net
Vissza a "lakberendezési stílusok" menüpontba