01.
Hírekesemények

Tájékozódjon a design világ, a lakberendezés híreiről első kézből! Hazai és nemzetközi kiállítások, események.

A lakberendezés hírei
02.
Trendekstílusok

Ismerje meg a lakberendezési stílusokat! A történelmi alapstílusokat, a helyi mutációkat, a mai is velünk élő modern stílusokat.

A lakberendezés stílusai
03.
Újdonságokvilágából

Tudjon meg mindent a belsőépítészetben és a lakberendezésben használt legújabb technikai újdonságokról, anyagokról!

Újdonságok a lakberendezésben
04.
Legjobbcikkek

Hazai és határon túli magyar nyelvű lapokból válogatunk, a design és a lakberendezés témájával foglalkozó legjobb írásokból.

Lakberendezői lapszemle

A perzsa-iszlám stílus


A marokkói stílus kapcsán már írtunk az iszlám vallású országok művészetéről és lakberendezési stílusáról. Az iszlám művészet, ahogyan a vallás, számos más országban is jelen van, melyek közül talán a legismertebb a perzsa művészet.
A mai Irán területén valaha a perzsa birodalom virágzott. Számos építészeti és iparművészeti emlék bizonyítja az egykori Perzsia gazdagságát és művészetének magas színvonalát, kifinomultságát. Bár a vallás tiltja az ember és az állatok ábrázolását, a fennmaradt szőnyegek, kerámiák, festmények és miniatúrák azt bizonyítják, hogy ez a tilalom inkább csak a nyilvános helyekre vonatkozott.
Az otthonokban, különösen a gazdagabb, műveltebb rétegek házainál bizony a szőnyegeken oroszlánt, tigrist, gazellát ábrázoltak, az edényeken, különösen a nagy méretű tálakon, emberalakokat, konkrét személyek portréit, köztük fedetlen arcú, ifjú hölgyeket is láthatunk. A falakra portrékat, történelmi jeleneteket ábrázoló olajfestményeket akasztottak, vagy épp freskót festettek. Ezek az ábrázolások általában a korabeli miniatúrafestészettel mutatnak rokonságot, ami arra utal, hogy a miniatúrafestők által készített vázlatokat használták a kerámia- és szőnyegszövő műhelyekben, illetve festők foglalkoztak kerámiafestéssel is. Persze a máshol is előforduló geometrikus és növényi minták sem hiányoznak, de már nemcsak egyes növényeket, esetleg madarakat ábrázoltak, de egész tájképek kerültek a tálakra, edényekre. Elterjedtek voltak a csak díszként funkcionáló állatszobrocskák, tevék, macskák, galambok, antilopok, melyek a legtöbbször acélból készültek virágmintás arany- vagy ezüstberakással. Leginkább az európai nippekhez lehetne hasonlítani őket, melyek népszerűsége máig töretlen. A perzsa művészet kedvelte a kék-fehér, illetve a kék-piros színpárosításokat mind a kerámia, mind a textilművészet terén. Emellett a 16. és 19. század közötti perzsa kerámiákat széles színpaletta jellemzi, amihez már magas technikai fejlettség kellett. A szakértők általában egyetértenek abban, hogy az iszlám textilművészet és szőnyegkészítés Perzsiában érte el a csúcspontját a 16-18. században. Vászonból, selyemből, bársonyból készült szőnyegeket, ruhákat, takarókat arany- vagy ezüstszállal hímezték. A hímzések gyakran irodalmi alkotásokban leírt jeleneteket ábrázoltak.

Forrás:stiluseseletmod.hu
Vissza a "lakberendezési stílusok" menüpontba