01.
Hírekesemények

Tájékozódjon a design világ, a lakberendezés híreiről első kézből! Hazai és nemzetközi kiállítások, események.

A lakberendezés hírei
02.
Trendekstílusok

Ismerje meg a lakberendezési stílusokat! A történelmi alapstílusokat, a helyi mutációkat, a mai is velünk élő modern stílusokat.

A lakberendezés stílusai
03.
Újdonságokvilágából

Tudjon meg mindent a belsőépítészetben és a lakberendezésben használt legújabb technikai újdonságokról, anyagokról!

Újdonságok a lakberendezésben
04.
Legjobbcikkek

Hazai és határon túli magyar nyelvű lapokból válogatunk, a design és a lakberendezés témájával foglalkozó legjobb írásokból.

Lakberendezői lapszemle

Barokk stílus a 21. században


Minden, amit a barokk stílus jellemzőiről tudunk (a színpadiasság, a látványos megoldások) igaz korunk új barokk stílusára is, ám az anyagok, a színek, illetve a bútortársítások másképp mutatnak, mint a klasszikus elődnél.
A minimalizmus bő tíz esztendeig tartó tündöklését hivatott kissé megtörni a barokknak az az új formája, ami 5 éve tűnt fel először Milánóban, a nemzetközi bútor kiállításon. Aztán divatként tört utat magának, hogy mára kissé lecsengve ugyan, de bizonyos formáiban tovább hódítson. Az új barokk találóan házasságra lépett a modernizmussal, jól kiegészítve, sőt, kiteljesítve azt. Hiszen mi lehetne feltűnőbb egy modern, egyáltalán nem túlzó környezetben, mint egy dúsan mintázott tapéta, egy díszes csillár vagy sokkaros gyertyatartó, esetleg a XIV. Lajos korát idéző kanapé.
Az új barokk látványvilága
Ha jól eltaláljuk az arányokat, különleges lakásbelsőt alakíthatunk ki új barokk bútorokkal. A titok nyitja, hogy csak néhány darabot helyezünk el új barokk stílusú bútorokból és kiegészítőkből és hagyjuk őket érvényesülni.
A barokkra jellemző vibrálást a csillogó és matt felületek játéka, a rafináltan alkalmazott világítás biztosítja. A high-tech vagy minimalista elemek csillogásukkal, aprólékosságukkal nagyon jól illenek ebbe a környezetbe.
Hatásos, amikor a falnak csupán egyetlen szakaszát fedik dús, barokk mintás tapétával, vagy barokkmintás díszítő festést alkalmaznak. Aki kevésbé maradandót szeretne, választhat barokk motívumokat tartalmazó falimatrciát. Ez könnyebben eltávolítható, mint a tapéta vagy a festés.
Az új barokk színei és anyaghasználata
A legújabb barokk lakberendezési tárgyak divatos színekben és anyagokban pompáznak. Elfogadott dolog ebben a stílusban, hogy egy barokk képkeret fukszia lila, a sokkaros gyertyatartó ezüstszínű plexi, a kanapé fényes műbőr huzatot kap.Ami 15-20 évvel ezelőtt túlzásnak, sőt, elfogadhatatlannak számított volna, napjainkban igencsak szalonképes. A hagyományos csillár alakja például megmaradt a barokk lakberendezésben, viszont megjelenését a rikító színek, gyöngyök, és kristályok teszik különlegessé. Arra kell vigyáznunk az új barokk stílussal, hogy könnyen áteshetünk a „gagyi” kategóriába. Az a legjobb, ha zömében a hagyományos elemeknél maradunk, és csak egy-egy extrém darabbal törjük meg a monotonitást.Ha az új barokkról beszélünk, felejtsük el „mit mivel illik párosítani” lakberendezési etikettet. Az új irányzat átértékeli a színek korábban felállított konzervatív értékrendjét. Felrúghatjuk a szabályokat, és alkothatunk egyéniségünkhöz mérten.

Forrás:szeplak.hu
Vissza a "lakberendezési stílusok" menüpontba