01.
Hírekesemények

Tájékozódjon a design világ, a lakberendezés híreiről első kézből! Hazai és nemzetközi kiállítások, események.

A lakberendezés hírei
02.
Trendekstílusok

Ismerje meg a lakberendezési stílusokat! A történelmi alapstílusokat, a helyi mutációkat, a mai is velünk élő modern stílusokat.

A lakberendezés stílusai
03.
Újdonságokvilágából

Tudjon meg mindent a belsőépítészetben és a lakberendezésben használt legújabb technikai újdonságokról, anyagokról!

Újdonságok a lakberendezésben
04.
Legjobbcikkek

Hazai és határon túli magyar nyelvű lapokból válogatunk, a design és a lakberendezés témájával foglalkozó legjobb írásokból.

Lakberendezői lapszemle

Lakáskultúra az 1960-as években

Az 1960-as évek a lázadások és az űrkorszak világa, és egy lakberendezési stílusé, amely teljesen eltér az 1950-es évek stílusától! Eltűntek az 50-es évek harmonikus hátterű, ízléses virágmintái. A 60-as évek lakástextíleinek szövetmintái egyszerre vadak és csodálatosak, melyek párhuzamot mutatnak a hippi mozgalommal és azt kísérő pszichedelikus hatásokkal. Népszerűk lettek a kasmírmintás kanapék és székek. Az Op art minták, aminek fekete-fehér vonalai megbolondították a szemet. Elterjedtek a nagyméretű nyomtatott faliképek és tapéták, melynek mintái származhattak akár Indiából vagy a marokkói bazárokból is! Mindhol minták és színek kavarogtak.
Új szokatlan formák jelentek meg: hódított a babzsák- és a kagylófotel. A 60-as években indultak hódító útjukra a természetben előforduló világos színek. Népszerűek voltak az avokádózöld és a sárga színű tárgyak, amelyek szakítottak a már az '50 -es években széles körben elterjedt hagyományos és uralkodó fehér színnel. Az évtized vége felé, a színek még vadabbak lettek, divatosak lettek a fényes neon színek, összhangban a szabad véleménynyilvánítás és a hagyományostól eltérő gondolkodásmóddal.
Az 1960-as évek nappaliainak és hálószobáinak padlóját egyszínű hosszúszálú szőnyegek borították. Ezek a meleg, süppedős shaggy szőnyegek voltak az évtized meghatározó dekorelemei. Szintén e korszak jellemző lakberendezési tárgyai voltak a lávalámpák, bár nagyon népszerűek maradtak a papír lámpaernyők is. Ezek színvilága is eltért a 1950-es pasztelljeitől, annál sötétebb színűek voltak.

Forrás: ultraswank.net
Vissza a "lakberendezési stílusok" menüpontba