01.
Hírekesemények

Tájékozódjon a design világ, a lakberendezés híreiről első kézből! Hazai és nemzetközi kiállítások, események.

A lakberendezés hírei
02.
Trendekstílusok

Ismerje meg a lakberendezési stílusokat! A történelmi alapstílusokat, a helyi mutációkat, a mai is velünk élő modern stílusokat.

A lakberendezés stílusai
03.
Újdonságokvilágából

Tudjon meg mindent a belsőépítészetben és a lakberendezésben használt legújabb technikai újdonságokról, anyagokról!

Újdonságok a lakberendezésben
04.
Legjobbcikkek

Hazai és határon túli magyar nyelvű lapokból válogatunk, a design és a lakberendezés témájával foglalkozó legjobb írásokból.

Lakberendezői lapszemle

A pörgős urban


Az urban, avagy a városi stílus nem korhoz köthető irányzat. A vidéki stílushoz hasonlóan egy életformát fejez ki. A pörgős életritmusú, mobilis, a változásokra mindig nyitott, a legfrissebb trendeket követő városlakók stílusa ez, akik éppúgy élhetnek Berlinben vagy Párizsban, mint New Yorkban vagy Tokióban.
A városi stílus kialakulása az első mai értelemben vett nagyvárosok létrejöttéhez köthető. Változó formai jegyekkel a 19. század vége óta létezik. Európában és a tengerentúlon ekkor alakultak ki az első metropoliszok: többemeletes házak, gépjármű-közlekedés, kövezett utak, rendezett parkok, sok-sok üzlet, étterem, szórakozási lehetőség stb. Az új környezetben új életforma született.
A városi ember életében a legnagyobb változást az jelentette, hogy nem kellett tartalékokat, készleteket felhalmoznia semmiből. Bármit megvehetett, és bármiből a legújabbat. Ha valami kiment a divatból, attól könnyedén megvált. Az igazi városlakó nem ragaszkodik semmihez: ha az eddig látogatott étterem vagy kávézó már nem trendi, holnaptól egy másikba jár. Bútorait, autóját éppoly könnyen lecseréli, mint divatjamúlt ruháit.
Az urban a régi korstílusokhoz hasonlóan az élet minden területén jelen van: nem csak a lakberendezésben vagy a ruházatban, de egy motor vagy egy mobiltelefon is lehet városi stílusú. Sőt, a kultúra is idetartozik. Az igazi városlakó tudja, melyik filmet, kiállítást kell megnézni, melyik koncertre kell feltétlenül elmenni, melyik CD-t kell megvenni, melyik könyvet kell elolvasni.
Mivel a város rengeteg kényelmi szolgáltatást nyújt, sok mindent gyorsan el lehet intézni, munka után több idő marad a szórakozásra, a kikapcsolódásra. Mivel nem kell sokat gyalogolni, és azt sem sárban vagy egyenetlen talajon, bármilyen cipőt, ruhát fel lehet venni. Még az időjárás sem befolyásolja lényegesen a külcsínt, hisz a városlakó napjai nagy részét zárt térben tölti, amit télen fűtenek, nyáron pedig hűtenek. A városi stílus követője akkor sem jön zavarba, ha más ország nagyvárosába téved. A globalizációnak köszönhetően sok a multinacionális divatcég, szálloda- és étteremlánc. A trendeket diktáló tévécsatornákat műholdak közvetítik az egész világra. A gyakorlott szemű városlakó pedig néhány pillantással felméri a helyi jellegzetességeket, és már be is illeszkedett a környezetébe.

Forrás:stiluseseletmod.hu
Vissza a "lakberendezési stílusok" menüpontba